Jump to the main content
Campbell Porta Potty

Planning note

Are Porta Potties Required on Construction Sites in California?

Our local portable sanitation professionals arrange toilets and wash stations for construction work in Campbell, CA. Call with the worksite and crew details to discuss the standard unit, the accessible unit and a suitable pad.

  • Cal/OSHA 1526 and OSHA 1926.51
  • California specifics

In short

  • California's construction toilet rule requires employee toilet facilities, requiring nonwater facilities when sewer or water limitations make water closets infeasible.
  • Crew size affects minimum facilities under the federal construction sanitation rule.
  • Public use changes accessibility planning because the ADA Standards distinguish toilets exclusively for construction personnel from other portable toilets.
Portable toilets and a wash station on gravel beside a fenced building frame

Construction Site Toilet Requirements and Unit Planning

Employee sanitation rules address toilet facilities, while rental planning also covers the pad, access and service visits. Call with the worksite location and describe the work underway; the employer's safety lead can address the applicable rules alongside the rental discussion.

The Standard Unit for Workers

The standard unit is a rental option where workers need a toilet away from permanent facilities. California's program covers most private workplaces and state and local government employers, while federal OSHA retains specified jurisdictions, as described in OSHA's California State Plan overview. That distinction matters when comparing Cal/OSHA portable toilet requirements with federal wording.

For portable toilet requirements for workers, California section 1526(a) sets a minimum separate facility for each twenty employees, or fraction, of each sex. For fewer than five employees, the same section's exception permits a single all-gender toilet facility. Under temporary field conditions, section 1526(b) still requires at least a toilet.

Federal OSHA porta potty requirements likewise address employee sanitation: the federal table lists a facility for twenty or fewer employees, with separate seat-and-urinal provisions for larger workforces. The federal wording is also published as 29 CFR 1926.51. A construction site porta potty ratio should follow the applicable rule and facility arrangement, rather than a general event headcount.

The Accessible Unit for Public Use

The accessible unit needs an approach that people can use as well as suitable interior space. ADA section 203.2 exempts portable toilets exclusively for construction personnel from its toilet-facility and accessible-route provisions. For clustered portable toilets outside that exception, section 213.2 addresses accessible facilities and identification at each cluster. Tell the safety lead when visitors or the public will use the units; the crew-only exception has that specific boundary.

The Wash Station Beside the Toilet

The wash station belongs in the facility plan alongside the toilet. California section 1527 requires a washing station for each twenty employees or fraction, with adequate water, soap or another suitable agent, and single-use towels or a warm-air blower. For nonwater toilets, that section generally places the washing facility outside and unattached, with an inside-location exception when fewer than five employees have only a single toilet.

Under federal section 1926.51(f), lavatories generally require hot and cold or tepid running water, cleansing supplies and hand drying; mobile crews and normally unattended locations have a transport-based exception. Describe the work and existing washing facilities during the call.

The Trailer Restroom and Delivery Access

The trailer restroom needs a placement discussion covering the tow route, pad, entrances and any required connections. A rental discussion should address the following decisions without assuming a trailer replaces every other facility.

UnitPlacement discussion
Standard unitKeep the door approach clear of stored materials.
Accessible unitPlan the usable approach and entrance together.
Wash stationPreserve room to stand and use the basin.
Trailer restroomDiscuss turning space, steps and model-specific connections.

Keep units on firm, level ground clear of vehicles, machinery, drains and overhead lines. A unit must stay in place, with no moving, tipping, lifting or climbing permitted. Tell your delivery pro about any problem with its position; they arrange service visits.

Responsibilities During the Rental

The employer's safety lead addresses rule interpretation; your delivery pro addresses the rental arrangement. Ask Cal/OSHA about California requirements or consult the linked OSHA text for federal provisions. Those rules do not select the rental model, name the delivery pro or establish a rental's service-visit schedule. Call to discuss the site, and one of our local portable sanitation partners will work through placement and rental terms with you.

Common Questions

Does construction work require portable toilets when permanent facilities cannot be used?

Construction workers need toilet facilities; California section 1526(c) requires nonwater facilities when sewer or water limitations make water closets infeasible. Describe the existing restrooms and the work area during the call. Your safety lead can address the rule's application while your delivery pro discusses the standard unit and its placement.

How many porta potties are required per worker on a California job?

The minimum depends on employee numbers and the facility arrangement under California section 1526(a). Share the expected workforce and any changes between work stages during the call. Your safety lead can work through the applicable calculation while your delivery pro plans space for the units and their door approaches.

Can I use a construction porta potty if I am visiting the site?

Ask the site supervisor for permission and directions to the designated visitor facilities. ADA section 203.2 treats toilets exclusively for construction personnel differently from public facilities. For an open house or public visit, describe the intended users during the rental call so accessible units and approaches enter the plan.

Does a small crew still need a wash station?

Small crew size alone does not remove the washing requirement in California section 1527. A separate wash station may fit beside the toilet on a clear pad. Mention existing sinks during the call, and ask your safety lead how the rule's location provisions apply to the planned facilities.

Does driving between jobs remove the need for site toilets?

Driving between jobs alone does not establish the mobile-crew exception: California section 1526(e) requires readily available transportation to nearby toilet facilities. The federal toilet exception has the same transport condition. Describe the work pattern and facilities during the call, and have the safety lead address whether the exception applies.

Call (408) 508-6813